Save lodge

Een muur van afvalplastic die verkoeling biedt op hete dagen, die regenwater, CO2 en fijnstof opslaat en die de biodiversiteit en de gezondheid van mensen stimuleert, kan dat? Op De Loskade geven wij de Groninger start-up Save Lodge een kans om het te bewijzen. In de zomer van 2021 is een prototype geplaatst op De Loskade.

Save Lodge op de Loskade

De muur in Groningen wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Groningen. Het is de derde uit een reeks van tien pilots. Inmiddels zijn partners uit Nederland en Duitsland aangehaakt. De leerpunten van iedere proefopstelling worden meenomen naar het volgende project. Lokale onderwijsinstellingen meten de impact. In Groningen zijn Terra Next, Hanzehogeschool en Alfacollege betrokken. Notenbomer: ‘We meten hoeveel regenwater, CO2 en fijnstof we in iedere muur opslaan en hoeveel verkoeling de muur biedt op hete dagen. Bovendien meten we hoeveel geluid een muur dempt en hoe zeer het de gezondheid van mens en dier bevordert.’

Van woning tot geluidswal

Door te experimenteren met nieuwe blokvormen, plant- en substraatmixen en watersystemen hopen Notenbomer en Peters binnen een jaar de perfecte oplossing gereed te hebben. Zodat anderen er woningen, tuinhuizen, schuttingen en geluidswallen mee kunnen realiseren. Daarmee willen ze op een slimme manier werk maken van circulair én klimaatadaptief bouwen. Lees hier het hele verhaal.

Toon kaart