De circulaire, gezamenlijke binnentuin is een uniek groenconcept van bureau Donkergroen. Opmerkelijk is de grote biodiversiteit. Er is gekozen voor een variëteit aan biologisch gekweekte bloeiende planten, eetbare kruiden en bloemen; een bijenoase! Een ondergrondse regenwaterbuffer voorziet de tuin op natuurlijke wijze van water. De bestrating en lichtmasten (voorzien van high tech led-armaturen) in de binnentuin zijn voorbeelden van hergebruik. Het wormenhotel is geschonken door de gemeente Groningen. Hier verwerken honderden wormen het GFT-afval dat bewoners er in achterlaten tot vruchtbare compost.
Minder grijs, meer groen. Een bewuste keuze, want het voorkomt een hitte-eiland en bevordert waterinfiltratie. Ook trekt groen vogels en insecten aan. In de binnentuin komen straks fruitbomen. En op het fietsenhok ligt een sedumdak van kleurige rots- en vetplantjes. De achtertuinen zijn ingezaaid met bloemenmengsel.
De Loskade beschikt over een bijzonder bankje. Donker Groep, die alle tuinen op De Loskade heeft aangelegd, heeft samen met drie studenten van het Terra College zitjes gebouwd die tegelijkertijd ook dienen als insectenhotel. Samen met het wormenhotel op De Loskade denken we op deze manier ook aan de allerkleinste bewoners!
Op De Loskade liggen de circulaire ideeën op straat! De paadjes naar de voordeuren van de grondgebonden verblijven zijn gelegd met Cityscape tegels. Deze circulaire betontegels bestaan voor ruim driekwart uit gerecycled materiaal. Met hun geometrische vormen passen ze als puzzelstukjes in elkaar. Voegen is niet nodig. En als je goed kijkt, zie je dat deze tegels geïnspireerd zijn op het werk van M.C. Escher.
Circulair leven is samen leven. De bewoners delen hun terrassen (gemaakt van gebruikte tuintegels) en de achtertuinen. Voor in de gezamenlijke binnentuin gaan studenten van opleidingscentrum Terra speeltoestellen voor onze jonge bewoners ontwerpen en maken.