Partner in beeld – Xyhlo

1 mei 2020
Frans van Rooijen, Xyhlo, De Loskade

‘Als je met een innovatie bij de bouw komt, kijken ze ineens allemaal heel verschrikt’, aldus Frans van Rooijen, directeur van Xyhlo: één van onze partners op De Loskade. We spraken hem over onze samenwerking en het ontstaan van Xyhlo.

Levende coating

Xyhlo ontwikkelde mat zwarte en natuurlijke biofinish houten gevelbekleding voor drie gevels op De Loskade. Het bijzondere aan deze gevel is dat er een levende coating op zit. Xyhlo plaatst er namelijk een schimmel op. ‘Als je zacht hout buiten wilt gebruiken, moet je het beschermen tegen vocht en UV. De gevel beschermen we met lijnolie, maar met de zon gaat het polymeriseren en wordt het hard en vlekkerig. Daarom coaten we het daarna met een schimmel, die kan leven op het vetzuur in die olie. Een soort zonnescherm dus. De schimmel zelf is zwart, wat de gevel ook een zwarte kleur geeft. Het mooie is dat kleine beschadigingen in de gevel, zelf hersteld worden door de schimmels.’

Van oud concept naar innovatie

Het plaatsen van een schimmel op een olie is al best een oud concept. ‘Eind jaren ’90 is dit toevallig ontdekt door een onderzoeker van de Universiteit in Hamburg. In de jaren erna heeft TNO deze technologie verder ontwikkeld en gepatenteerd, waarbij wij met Xyhlo de exclusieve rechten verworven hebben. We hebben een jaar of tien nodig gehad om er daarna een product van te maken. In 2015 waren we er van overtuigd dat het klaar voor de markt was en deden we ons eerste project. Dat was ook het jaar dat het bedrijf officieel opgericht is’, vertelt Van Rooijen. ‘We merkten dat als je met een innovatie in de bouw aankomt, iedereen ineens verschrikt kijkt. Het eerst wat ze doen als je aankomt, is vragen of je al projecten hebt waar het staat. Natuurlijk niet, het is nieuw.’ Bij het eerste project hebben we overigens best wat problemen gehad, maar inmiddels weten ze bij Xyhlo precies hoe het moet. ‘We werken nu veel preciezer met lijnolie, dat wisten we toen nog niet. Op De Loskade vind je de nieuwste en beste versie van onze gevel.’ Ze verkopen de coating ook in blikjes aan consumenten met de naam ‘Fungi Force’, zo kun je thuis zelf ook hout een coating geven met schimmels. Handig toch? Zeker in deze tijd. Je kunt het bestellen op https://www.fungiforce.nl/.

De gevel met coating van Xyhlo

Dicht bij huis

‘De schimmel die we gebruiken wordt opgekweekt in Groningen, door IMenz Bioengineering. We zijn nu aan het kijken of we kunnen uitbreiden in Groningen. Als je wilt overleven moet je zorgen dat je jouw kosten goed in de hand hebt. Onze kosten zijn flexibel en onze vaste kosten laag, dus hebben we de tijd om de innovatie goed op de markt te brengen’, vertelt Van Rooijen.

Waar hopen jullie over 11 jaar te staan?

‘Ik hoop dat we het mondiaal uit kunnen rollen. Er is op de wereld nog niets vergelijksbaars. We hebben de enige écht circulaire gevelbekleding en inmiddels hebben we zoveel ervaring. Nu gaan we nadenken over hoe we dit toe kunnen passen op grote schaal. De Loskade is een mooie showcase om het te laten zien. Als mensen vragen naar ons product, stuur ik ze altijd daar naartoe!

Xyhlo, De Loskade
Xyhlo, De Loskade