Partner in beeld – Plastica

24 januari 2020
Team Plastica

‘We gebruiken heel veel grondstoffen, dat vergt veel van onze aarde. Daar willen wij op een bepaalde manier positief aan bij kunnen dragen. Dat doen we enerzijds door duurzame producten te leveren die zowel in productie als levensduur duurzaam zijn. Anderzijds door het meedenken met onze opdrachtgevers’ vertelt Bianca Uilkema, commercieel technisch adviseur bij Plastica, onze partner in de houten gevels die je op De Loskade vindt.

Plastica is in 1978 begonnen als leverancier van geplastificeerd spaanplaat en volkern, vertelt Bianca verder. “Inmiddels is het assortiment flink uitgebreid, onder andere met gevelbekleding in diverse houtsoorten, aluminium en glasvezelversterkt beton. Ruim 40 jaar later is Nederland dan ook rijk aan gebouwen en woningen waarin materiaal van Plastica is verwerkt. Bij Plastica zijn we heel trots op het verleden, maar wij hebben altijd ons blik op de toekomst gericht. Dit is een belangrijke reden dat wij in 2012 als eerste bedrijf in bouwmaterialen MVO-gecertificeerd zijn. Plastica heeft zich door de jaren heen gevormd tot een maatschappelijk betrokken organisatie die verder kijkt dan haar om- en afzet. Uiteindelijk willen wij dat de generatie na ons ook nog steeds op ons kan bouwen.”

Bianca vertelt dat ze voor dit avontuur al contact hadden met Van Wijnen. ‘Wij doen al veel met Van Wijnen en werden opgebeld met de vraag wat wij op gebied van duurzaamheid konden betekenen voor het project De Loskade. We kwamen al heel snel op hout natuurlijk. De rest kwam vanzelf’, gaat ze verder. ‘We hebben voor jullie prefab gevels op De Loskade Cape Cod in de kleur Brown Otter geleverd, Tripanel in de kleur Taupe en Radiata Pine Vulcan type Victor in de kleur Straw. Het trappenhuis van de studio’s is ook voorzien van Cape Cod in de kleur Redwood. ‘Deze drie houten gevelbekledingen zijn verschillend qua product, samenstelling, uiterlijk en prijs, om juist ook de opdrachtgevers en bewoners te laten ervaren wat de verschillen en de mogelijkheden zijn, passen we ze toe in deze circulaire wijk. Regelmatig kiezen opdrachtgevers in dit soort projecten voor steenstrips, maar vaak geeft een combinatie van materialen een warmere uitstraling. Hier kunnen we ze de voorbeelden op 1 plek in de praktijk laten zien’, vertelt Bianca. ‘De Loskade is voor ons een prachtige showcase in het Noorden van het land’, vult ze aan.

Wat hopen jullie hieruit te halen? ‘Wij willen leren waaraan de producten van de toekomst moeten voldoen. Denk aan het uiterlijk en de eigenschappen maar ook aan het bevestigen van de gevels. Wil je blind bevestigen, wil je nieten, wil je schieten of met klemmetjes monteren? Of op het gebied van technische problemen, wij willen leren hoe we die gezamenlijk op kunnen lossen, om een zo duurzaam mogelijk resultaat te verkrijgen. Dat is voor ons het experiment.’

Loskade, Groninge
Loskade Groningen
Loskade Groningen
Loskade Groningen