Partner in beeld – Faay

29 november 2019

‘Onze binnenwanden waren al bekend bij Van Wijnen door Jurgen Meijerink, Hoofd Productontwikkeling bij Van Wijnen. Toen hij ons benaderde zijn we echt getriggerd door het circulaire en de prefab gedachte achter De Loskade. En zo zaten we al snel aan tafel bij projectleider Jappie Walstra en werkvoorbereider Frans Munstra”, vertelt Monique de Vos-Faay, commercieel directeur van Faay.

Faay is een echt familiebedrijf dat prefab wanden van duurzame bio-based materialen produceert, zoals vlas, hout en gips. Vlas is daarbij de kern van de wanden. “Mijn vader Cees Faay heeft het product ontwikkeld in 1972. Drieëndertig jaar later hebben mijn broer en ik het overgenomen”, vertelt Monique. Daarmee staat de tweede generatie aan het roer. Wel zijn er een aantal dingen veranderd. “Het is nu meer verticaal bouwen, waardoor we ook een nieuw element ontwikkeld hebben. Kingsize wanden tot 3 meter hoog en 4,5 meter breed. Dit lijken grote panelen, waarbij de electra voorzieningen al aangebracht zijn in de fabriek”, vult Monique aan. Op De Loskade zijn in twee huizen de Kingsize wanden geplaatst. Voor twee andere huizen is gebruik gemaakt van de ‘standaard’ VP wanden. “Van Wijnen heeft zelf electrabomen en electradozen aangeleverd, die wij in de fabriek al hebben geplaatst en door een installateur van Van Wijnen afgesloten worden. We gebruiken het liefst de Electra producten van de installateur, dan weten we zeker dat overal in de woning hetzelfde installatiemateriaal wordt gebruikt en is er betreft installaties blijvend één aanspreekpunt.”

Faay was al circulair voordat het hot en hip was. “Sinds ons bestaan gebruiken we al bio-based producten. Destijds was het niet van belang, maar nu wordt het noodzaak”, vertelt Monique. “Ons kernproduct vlas is licht in gewicht en brandvertragend. Verder is er weinig milieubelasting bij de productie. Het vlas neemt tijdens de teelt CO2 op, om dit vervolgens om te zetten in zuurstof. Ook heeft het een lage energie-inhoud, waardoor het weinig impact heeft op het milieu.” Nog een leuk voordeel aan de wanden. Je kunt alles ophangen zonder pluggen, dus je kunt huis, tuin en keuken gereedschap gebruiken. “We zijn nu ook bezig met een lijm die ervoor zorgt dat we de wanden nog makkelijker kunnen hergebruiken. Daarbij zitten we nu in de onderzoeksfase”, geeft Monique als tipje van de sluier weg.

Team Faay Loskade
Faay, Loskade, Groningen
Circulair bouwen
Loskade