Menso Oosting op radio RTV Noord

16 oktober 2019
De Loskade, Groningen

Tijdens MOVE together heette Menso Oosting, directeur Fijn Wonen, RTV Noord welkom op De Loskade om ze een kijkje te geven in de wijk. Hij vertelde ze alles over de wijk: ‘We hebben hier een buurtschap gebouwd met 46 woningen die tot 2030 blijven staan. Omdat het heel belangrijk is om circulariteit in de bouw toe te passen, zijn de woningen remontabel en kunnen we ze in 2030 weer weghalen en ergens anders opnieuw assembleren. Het bijzondere is dat deze woningen eruit zien zoals elke andere woning in een woonwijk. Dat de huizen er zo verschillend uit zien heeft alles te maken met het experiment dat we doen. We noemen dit een living lab. Hier wonen mensen, maar tegelijkertijd experimenteren we hier met tal van materialen, installaties, methodes, noem het maar op. Alles om uit te vinden hoe de woonwijk in de toekomst eruit ziet. En wat werkt wel en wat werkt niet.”

Experiment

“Deze wijk heeft geen woonbestemming en dat is bijzonder. Het valt in feite onder het hotelwezen, dus dan heb je te maken met tijdelijke huurcontracten. Mensen kunnen hier maximaal een half jaar wonen. Dat doen we ruim 10 jaar lang. Dat betekent dat we 2 keer per jaar nieuwe bewoners krijgen en uiteindelijk ruim 900 bewoners langs krijgen. Dat is voor een living lab natuurlijk geweldig. We hebben 900 ervaringen die ons kunnen leren of iets wel bevalt, niet bevalt, wat top is en wat niet. Iedereen tekent voor het experiment, maar de bewoners kunnen zelf beslissen of ze actief of passief deelnemen aan het experiment. We monitoren alle woningen, zodat we die data ook hebben. Ook hier tekenen de bewoners voor. Alles zodat we kunnen meten wat wel en niet werk.”

Betaalbaar

Op de vraag of hij het ideale huis kan omschrijven, antwoordt hij: “Een ideaal huis is waar mensen zich thuis voelen en geen mens is hetzelfde. Ook is een ideaal huis een huis waar mensen zich geen zorgen hoeven te maken over het betalen van de rekeningen, geld overhouden voor dingen die ook belangrijk zijn. Wij willen het wonen voor iedereen betaalbaar maken, wat op dit moment een groot probleem is in dit land. Dit is de oplossing voor dat probleem. “

Radiofragment terug luisteren? Ga naar https://www.rtvnoord.nl/radio/programma/20700/Karel-op-Noord/aflevering/27200 vanaf minuut 22.