Dubbelgroene pilot met Save Lodge

20 mei 2021

Een muur van afvalplastic die verkoeling biedt op hete dagen, die regenwater, CO2 en fijnstof opslaat en die de biodiversiteit en de gezondheid van mensen stimuleert, kan dat? Op De Loskade geven wij de Groninger start-up Save Lodge een kans om het te bewijzen. Deze zomer verschijnt het prototype.

Een klimaatslimme muur van Save Lodge

Verbrand of dump regionaal afvalplastic (grijs) niet langer, maar smelt het om tot holle bouwblokken met ronde openingen aan de voorkant. Vul die blokken met substraat en planten (groen) en irrigeer met regenwater (blauw). Dan wordt iedere nieuwe muur een klimaatslimme muur.  ‘We willen gelijktijdig werken aan het plastic afvalprobleem én steden grootschalig vergroenen’, stelt René Notenbomer van Save Lodge. Zijn compagnon Bram Peters woont al in een huis van afvalplastic, gerealiseerd door Save Plastics. Daarmee heeft hij duizenden kilo’s afvalplastic gered uit de natuur en uit de stookoven. Bram: ‘Bouwen met plastic afval is dus al mogelijk. Maar samen met René wil ik een stap verder gaan en bewijzen dat je met groene muren de leefbaarheid van steden kunt vergroten’.

Esther de Jager van Van Wijnen, geeft aan: ‘Samen met onze partners zijn we altijd op zoek naar the next step. De ontwikkelingen stoppen nooit en we zien continu nieuwe en betere mogelijkheden. We vinden het fijn dat we een nieuw product, dat echt wat kan bijdragen aan het leefklimaat voor de bewoners, een plek kunnen geven in ons Living Lab aan De Loskade. Dit is precies waarom we deze hebben opgestart.’

Pilots in Nederland en Duitsland

De muur in Groningen wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Groningen. Het is de derde uit een reeks van tien pilots. Inmiddels zijn partners uit Nederland en Duitsland aangehaakt. De leerpunten van iedere proefopstelling worden meenomen naar het volgende project. Lokale onderwijsinstellingen meten de impact. In Groningen zijn Terra Next, Hanzehogeschool en Alfacollege betrokken. Notenbomer: ‘We meten hoeveel regenwater, CO2 en fijnstof we in iedere muur opslaan en hoeveel verkoeling de muur biedt op hete dagen. Bovendien meten we hoeveel geluid een muur dempt en hoe zeer het de gezondheid van mens en dier bevordert.’

Van woning tot geluidswal

Door te experimenteren met nieuwe blokvormen, plant- en substraatmixen en watersystemen hopen Notenbomer en Peters binnen een jaar de perfecte oplossing gereed te hebben. Zodat anderen er woningen, tuinhuizen, schuttingen en geluidswallen mee kunnen realiseren. Daarmee willen ze op een slimme manier werk maken van circulair én klimaatadaptief bouwen.